Lempäälään kätkeytyy erikoisuus, luontaishoitola joka on pysynyt hoidoiltaan ja miljööltään lähes muuttumattomana vuosikymmenet. Aika on pysähtynyt, hoidot ovat mukavan mutkattomia, tunnelma lämmin ja kotoisa, ihan kuin mummolaan tulisi.

Lempäälässä keskitytään vesihoitoihin ja käärehoitoihin, joissa vaihtelee kylmä ja lämmin. Lämpövaihtelulla saadaan aikaan verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastumista. Kylpylän pitkiä perinteitä vaalii Kirsti Uoti (sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri),  hän on vastannut kylpylän toiminnasta vuodesta 1981. Hoitolan on perustanut Lempäälään Juho Uoti vuonna 1926. Uotilainen vesihoito-järjestelmä sai vaikutteita Keski-Euroopasta ja Juho Uoti kehitti vaihtuvalämpöiset kylvyt, valelut, hieronnat sekä höyry- ja käärehoidot.

Kokeilin hoitolan autuuspakettia ja täytyy myöntää, että hyvin rennoksi veti ruumiin ja mielen. Hoito alkoi kevyellä pää-hartiahieronnalla, joka tehtiin kylmän pellavapyyhkeen läpi. Hieronnan jälkeen istuin lämpimään ammeeseen, vesi oli noin 40 asteista. Jalat roikkuivat ammeen yli ja niihin käärittiin pellavaiset kylmät kääreet. Lämmin vesi teki olon raukeaksi ja kylmät pellavakääreet eivät tuntuneet enää lainkaan pahoilta. Noin 15 minuutin kuluttua veden lämpötilaa laskettiin 28 asteeseen. Vaihto tuntui yllättävän viileältä vaikka pudotus oli suhteellisen pieni. Helpotusta tuli kun jalkojen pellavakääreet valeltiin lämpimällä vedellä.

Vaihtokylpyjen jälkeen sai mennä saunaan lämmittelemään. Saunassa oli tarkoitus valella kehoa kylmällä vedellä mutta jostain syystä se unohtui ja keskityin vain rentoutumaan ja heittelemään löylyä.

Autuuspaketti jatkui saunomisen jälkeen, minut ohjattiin petiin. Ensin istumaan kylmälle pellavapyyhkeelle, pää kiedottiin viileään pellavaan ja lopuksi jalat käärittiin kylmiin pellaviin. Pellavakääreiden päälle kiedottiin villakääre ja lopuksi koko vartalo kapaloitiin villahuopaan. Silmät peitettyinä tiukoissa ja kylmissä pellavakääreissä ja villahuovassa, olo  oli hetken aikaa erikoinen ja muumiomainen. Makoilin 20 minuuttia käärittynä, jonka aikana kääreet lämpenivät ja vaivuin horrokseen. Herättyäni paketista hoipertelin pukuhuoneeseen ja nautin kupillisen lämmintä teetä. Olo oli hyvin autuas ja rento.

Kokemus Lempäälän Luontaiskylpylästä oli ainutlaatuinen, hoidot kursailemattomia ja tehokkaita, ruoka aivan älyttömän hyvää. Hoitola tarjoilee semivegetaristista ruokaa, josta punainen liha on jätetty pois.

Täytyy sanoa, että tänne palaan vielä. Sopivan mutkatonta ja miellyttävää palvelua. Mukavaa kun Suomesta löytyy vielä ainutlaatuisia ja kodikkaita hoitoloita. Toivottavasti Lempäälän perinne jatkuu!