Olin reilu viikko sitten juttelemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kahvilassa lasten ja äitien ihonhoidosta luonnonkosmetiikalla. Helposti ajattelee, ettei lapsen tai vauvan iho tarvitse kosmetiikkaa. Periaatteessa se niin onkin koska ihoa hoidetaan vain tarpeen mukaan ja mahdollisimman luonnollisilla ja kevyillä tuotteilla. Lapsen iho kehittyy eniten ensimmäisen vuoden aikana. Vauvan iho on hyvin ohut eikä sen suojamekanismi toimi täydellisesti. Siksi on tärkeää, että kaikki iholle tuotu kosmetiikka (esimerkiksi vauvaöljyt) eivät sisällä haitallisia kemikaaleja tai mineraaliöljyjä. Mineraaliöljystä ja sen haitallisuudesta tuli muutama kysymys. Mineraaliöljy ei reagoi ihon kanssa, eikä se ole periaatteessa haitallista mutta siitä ei ole mitään hyötyäkään.
Mineraaliöljy on halpa, kirkas, tuoksuton, pilaantumaton ja iholla reagoimaton öljy, joka syntyy öljyjalostuksen sivutuotteena. Mineraaliöljyn hävittäminen on kalliimpaa kuin sen ”jatkojalostaminen”, joten sitä myydään edulliseen hintaan kosmetiikkateollisuudelle. Kosmetiikkatuotteiden kyljessä on pieni INCI-luettelo, mistä voi tarkistaa tuotteen sisällön. Mikäli purkin kyljessä lukee mineral oil tai paraffinum liquidum, niin tuote sisältää mineraaliöljyä. Suosittelen jättämään nämä tuotteet hyllyyn koska raakaöljy on uusiutumaton luonnonvara. Helpoin tapa poistaa mineraaliöljy kosmetiikkateollisuudesta on jättää se ostamatta. Osta mielummin luomulaatuisia kylmäpuristettuja kasviöljyjä koska ne ovat turvallisia käyttää ja auttavat ihon oman suojamekanismin toimintaa. Vauvalle ei ole haittaa jos luomulaatuinen öljy kulkeutuu suuhun. Kylpyveden sekaan voi laittaa muutaman tipan Frantsilan Hellä –hoitoöljyä, joka on luomulaatuinen (hoitoöljy sisältää viinirypäleen siemenöljyä, auringonkukan siemenöljyä, manteliöljyä, jojobaöljyä, aprikoosinkiviöljyä sekä avokadoöljyä), tämä öljy hoitaa samalla ihoa ja pehmentää kylpyä. Vesi ei koskaan itsessään kosteuta ihoa vaan kuivattaa sitä.
Talvisin iho pitää suojata viimalta ja pakkaselta. Paras suoja iholle on vedetön voide tai balmi luonnonkosmetiikan puolelta. Esimerkiksi EKOPHARMA Helsingillä on hyviä suojavoiteita talven pakkasia vastaan. Vedetön balmi tekee iholle suojaavan kerroksen, eikä ihon pinta kärsi kylmyydestä.
Vaippaihottuman hoidossa talkki kannattaa jättää pois ja kokeilla esimerkiksi maissitärkkelystä. Talkki kulkeutuu helposti hengitysteihin ja saattaa aiheuttaa yskää ja oksentelua.
Kosteuspyyhkeet eivät ole vauvalle välttämättömiä. Voit helposti korvata pepun puhdistuksen vesipesulla ja käyttää kuivatessa harsoa tai pehmeää puuvillaa tai sitten valita ekologisen kosteuspyyhkeen, joka ei sisällä haitallisia kemikaaleja, klooria tai dioksiinia.
Äidin valinnat ja asenne usein periytyy lapselle ja siksi on tärkeää, että äiti oppii miksi luonnonkosmetiikka on lapselle parempi vaihtoehto. Oman lapsen rakastaminen ja hänen hyvinvointi on äidille kaikkein tärkein asia. Tämä rakkaus kannattaa myös siirtää itseen. Kun rakastaa itseään, haluaa myös keholleen parasta: ravintoa, hoivaa ja huolta. Ja tässä rakkaudessa elävä, onnellinen ihminen haluaa, että ympäröivä maailma voi hyvin. Tulemme tietoisiksi valinnoista, joita teemme päivittäin. Opimme kunnioittamaan luontoa, joka antaa meille elämän. Haluamme elää sopusoinnussa sekä luonnon, että läheisten kanssa. Loppujen lopuksi elämä ja kaikki valinnat ovat hyvin yksinkertaisia. Vähemmän on aina enemmän. Valitse kunnioittava asenne itseä, luontoa ja ympärillä olevia ihmisiä kohtaa niin kukoistat myös itse.