Viime viikkoina on ollut pinnalla stressinhallinta sekä tuttavapiirissä, että omassa elämässä. Omaa aikaa on välillä vaikea hallita, suunnitelmallisuus ja asioiden tärkeysjärjestys unohtuu, kun innostuu uusista asioita. Innostuneisuus ja sopiva kiire on positiivista mutta jos kalenterista katoaa päivät ja päivistä tunnit, niin tauoille ja levolle ei jää riittävästi aikaa. Keho ja mieli saattaa lopulta käydä ylikierroksilla ja keho alkaa erittämään kortisolia. Kohonnut kortisoltaso saa kehossa aikaa päänsärkyä, lihaskipuja, muistihäiriöitä ja pahimmillaan kohonnutta verenpainetta.

Stressaantuneena tekee myös helposti vääriä valintoja, ruokailu muuttuu epäsäännölliseksi ja ravinto epäterveelliseksi, ulkoilu unohtuu ja nukkuminenkin on vähän mitä sattuu. Tästä kaikesta syntyy lopulta kierre, joka ruokkii itseään eli stressiä.

Miten pysähdyn kiireen keskellä?
Meillä kaikilla on varmasti tapoja, joilla pysäyttää kiire ja saada stressi hallintaan. Ja varmasti jokainen pystyy tunnistamaan, että nyt olisi aika pysähtyä. Minulla on vuosien saatossa kehittynyt pieni lista, joka auttaa silloin kun tunnen, että nyt mennään liian kovaa. Joskus havaitsen tilanteen vähän liian myöhään ja joskus ajoissa. Mutta tärkeintä on, että tunnistaa stressin ja yrittää tehdä sille jotain. Listan asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, ne vain ovat<3

Liiku luonnossa
Luonto tarjoilee meille aivan ilmaiseksi kiireettömyyttä. Se on aina läsnä ja siellä on tilaa meille kaikille. Pelkkä 20 minuutin kävely laskee stressitasoja.

Nuku riittävästi
Mene ajoissa nukkumaan ja rahoita tunti ennen nukkumaan menoa kaikelta. Älä selaa kännykkää tai pidä telkkaria auki. Juo kuppi teetä, tee jalkakylpy, kietoudu huopaan tai laita hartioille lämmin kauratyyny.

Syö säännöllisesti
Nauti välipala tai ateria vähintään 3 tunnin välein, tällöin verensokeri ei laske liikaa ja pysyt kylläisenä. Muista juoda riittävästi, lihakset, keho ja varsinkin iho rakastaa vettä.

Harrasta jotain, joka tuo hyvää oloa
Tee jotain mistä tulee onnistumisen tunne. Neulo, ompele, askartele, tee puutöitä, tee jotain käsillä.

Opettele hengittämään oikein
Oikea hengitys laskee stressitasoja ja elimistö saa riittävästi happea. Kokeile osaatko hengittää oikein. Mene selällesi, laita käsi rintalastan alle ja kokeile kohoaako ylävatsa. Hengityksen tulisi kulkea alas niin, että pallea painuu sisään, rintakehä leviää, kyljet ja ylävatsa kohoaa. Hengitys on rentoa ja helppoa. Uloshengitys on rauhallinen ja kestää paljon pidempään kuin sisäänhengitys.

Pysähdytään välillä ja nautitaan elämästä<3