Lämpötila on noussut todella ennätyslukemiin, Helsinki oli eilen Euroopan lämpimin kaupunki! Ja näyttää siltä, että helle hellii edelleen.

Aurinko lämmittää ihoa ja kerrankin saamme D-vitamiinia ilman, että sitä tarvitsee nappailla purkista. On kuitenkin hyvä muistaa, että iho pitää suojata liialliselta auringonvalolta. Yllättävästä lämmöstä hurmaantuneena se helposti unohtuu. Toistuva ihon palaminen auringossa altistaa ihosyövälle ja erityisen tarkkana pitää olla lasten ihon kanssa, koska sen suojamekanismit eivät vielä ole yhtä vahvoja kuin aikuisella, ja lapsen iho on ohuempi.  Ihosyöpäriski moninkertaistuu aikuisena, jos iho on palanut lapsena monesti auringossa. Kesän kuumimpaan aikaan eli klo 11-15 välillä kannattaa välttää auringonottoa, tai suojata iho vaatteilla. Aurinkovoide suojaa ihoa palamiselta ja voiteista kannattaa valita tuote, joka heijastaa valon iholta pois, eli fysikaalinen filtteri. Luonnonkosmetiikan puolella nuo filtterit ovat titaanioksidi ja sinkkioksidi. Suomalainen luonnonkosmetiikan ammattisarja EKOPHARMA myy esimerkiksi luomu aurinkovoidetta, jossa on mukana luonnollista UV-suojaa antavaa kanelinlehtiuutetta sekä fysikaalisena suojana sinkki- ja titaanioksidia. Voide hoitaa samalla ihoa hellästi mustaherukan siemenöljyllä ja mustaherukkauutteella. Tuote sopii loistavasti herkkäihoisille ja lapsille.

Mikäli haluat luonnollisen rusketuksen, voit kokeilla karoteenirusketusta! Kun juot runsaasti porkkanamehua iho alkaa lopulta värjäytyä beetakaroteenin ansiosta. Kannattaa kokeilla kolmen viikon kuuria, siinä ajassa huomaa jo värieron.  Nauti joka päivä puoli kiloa porkkanoita, joko tuoreena tai mehuksi puristettuna, näin ihosi saa lievästi oranssiin vivahtavan värisävyn. Sävy torjuu myös luonnollisesti auringon haittavaikutuksia. Jos kärsit aurinkoyliherkkyydestä niin beetakaroteenikuuri helpottaa myös siihen. Porkkanalla ”rusketettu” iho kestää tutkimusten mukaan jopa tunnin ilman suojaa auringossa. Toinen luonnollinen aurinkosuoja on lykopeeni. Sekin on karotenoidi kuten beetakaroteeni. Lykopeenia löytyy runsaasti esimerkiksi tomaateista (varsinkin tomaatin kuoresta), vesimelonista, greipistä ja punakaalista. Rannalle kannattaa siis pakata piknic-kori, jossa on kaikkia näitä herkkuja.

Nautitaan nyt lämmöstä ja auringosta kun sitä on kerrankin tarjolla!