Kaikki mitä tapahtuu meidän sisällämme, heijastuu myös ulkoiseen olemukseen. Stressi näkyy iholla erilaisina oireina ja keho kerää jännityksiä silloin, kun sillä ei ole riittävästi aikaa levätä. On tärkeää kuunnella kehoa ja antaa sille aikaa joko hoitaen sitä itse tai vaihtoehtoisesti käydä säännöllisesti kokonaisvaltaisissa hoidoissa ammattilaisen luona. Jos haluat saada apua kipuihin, stressiin ja iho-ongelmiin, säännöllisyys ja rutiinit ovat parhaimpia auttajia. Tässäkin oikea rytmi luo hoidosta jo tervehdyttävän ennen, kuin olet sinne mennyt. Jos tiedät, että sinulla on kerran viikossa tai kerran kuukaudessa varattu aika kokonaisvaltaiseen hoitoon tiettyyn kellonaikaan, mielesi ja kehosi oppii, että saat tervehdyttävää ja elvyttävää energiaa juuri tuolloin.

Käyn tässä läpi yleisimmät ihotyypit ja voit poimia sieltä pieniä vinkkejä ja rutiineja jokapäiväiseen elämään. Ihonhoito voi olla ihana rentoutumisrituaali, joka laskee stressitasoja ja tuo mielihyvää. Muista, että iho rakastaa kosketusta ja kosteutta.

Normaali iho on iho, jossa talineritys toimii normaalisti, ihohuokoset eivät erotu ja kosteustasapaino on kunnossa. Ihon hoidossa keskitytään tasapainotukseen, pidetään yllä hyvää ihon kosteutta ja huolehditaan, että ihon pinta pysyy elastisena. Normaali-ihon puhdistukseen riittää puhdistusaineen käyttö vain iltaisin. Aamulla voit puhdistaa kasvot misellivedellä tai kasvovedellä. Normaali-ihon kestää pienen rakeisen kuorinnan kerran tai jopa kaksi viikossa. Käytä seerumeita, ihoöljyä ja naamioita tarpeen mukaan mutta varsinkin talvella päivittäinen ihon ravitseminen ja kosteutus on tarpeen.

Kuivalta iholta puuttuu rasvaa ja sen talineritys on häiriintynyt. Ihohuokoset lähes puuttuu kokonaan tai ovat todella pieniä. Iho on ohut, herkkä ja jopa couperoottinen. Kuivassa ihossa juonteet erottuvat normaalia paremmin. Kuivan ihon hoidossa keskitytään kosteuden ja rasvan palauttamiseen iholle. Puhdistusaineet on oltava täyteläisiä ja paksuja. Seerumit kosteuttavia ja voiteet täyteläisiä. Yövoiteena voi käyttää esimerkiksi balmia, joka on kiinteää ja paksua ja tekee iholle pienen okluusion. Kasvojen kuorinta tehdään 2 viikon välein mutta kosteuttavia naamioita kannattaa käyttää useammin ja voit korvata jopa yövoiteen naamiolla.

Suurimmalla osalla meistä on sekaiho. Ihohuokoset erottuvat ja talineritys on hieman lisääntynyt. Iho saattaa olla pintakuiva ja T-alueella on epäpuhtauksia. Ihon pinta on ehkä jopa sameahko. Sekaihon hoito tarvitsee erityistä  huomiota vuodenaikojen vaihtuessa. Ihon tarpeet vaihtelevat tässä tyypissä eniten. Puhdistuksessa kannattaa välttää liikaa peseviä puhdistusaineita, iholle kannattaa valita kirkastavia ja kosteuttavia tuotteita. Kasvovedellä ”lotraaminen” on sekaihon pelastus. Suihkutettavaa kasvovettä kannattaa pitää aina mukana, se on ihana raikastaja ja kosteuttaja pitkin päivää.  Ihovoiteita voi korvata öljyillä, ne ovat hyviä ihon pehmentäjiä ja rasvatasapainon tuojia.

Rasvainen iho ei kiristä pesun jälkeen, ihohuokoset ovat suuria, iho kiiltää ja on paksu. Epäpuhtauksia ei välttämättä ole, jos iho on hyvin hoidettu. Rasvaisen ihon hoito keskittyy tasapainotukseen. Ihohuokosia myös supistetaan ja ihoa kirkastetaan hedelmähapoin. AHA-hapot vilkastuttavat ihon uusiutumista ja heleyttävät ihoa. Säännöllinen kosmetologilla käynti on suositeltavaa, koska silloin ihoa pystytään seuraamaan, heleyttämään ja ehkäistään epäpuhtauksien syntyä. Älä puhdista itse epäpuhtauksia, koska näppylät voivat tulehtua likaisista käsistä.

Yleisesti ihonhoidosta

Ihonhoidossa kannattaa välttää liiallista ihon pesua. Voimakkailla pesuaineilla tuhotaan ihon oma hydrolipidikalvo, joka on ihon luonnollinen suoja. Kasvovesi on ihon kosteuttaja, sitä voi käyttää aamuin, illoin ja raikastajana päivisin. Kasvoveden voi myös jättää iholle, samoin miselliveden. Sumuta kasvovesi suoraan iholle tai taputtele se käsin. Aamulla ihonpuhdistus onnistuu helposti kasvo- tai miselliveteen kostutetulla vanulapulla, vesipesua ei välttämättä tarvita. Kylmäpuristetut kasvoöljyt ovat laadukasta ihon ravintoa. Öljyn saa imeytettyä hieromalla sitä kasvoihin, kaulaan ja dekolteelle.